tirsdag den 3. juni 2008

Ros og rist til kommunen på borgermøde (OPDATERET)

Der var - om ikke mord, men så slemt stormvejr - i luften, da kommunen sidst mødtes med de vandramte borgere for ni måneder siden.

Derimod blæste der betydeligt mildere vinde i går på Krogårdsskolen, da kommunen indbød til endnu et borgermøde i vandets tegn. Også selv om et lettere samspilsramt udluftningsanlæg fik indeklimaet til at henlede tankerne på lummer tordenluft.

Hele den første time af mødet gik nemlig med, at civilingeniør Birgit Paludan gennemgik de mange projekter kommunen har - og vil få - gennemført, for at sikre kommunen bedre mod nye oversvømmelser (hvilket du allerede har kunnet læse en del om her på hjemmesiden).

Indlægget blev rigtig pænt modtaget. I hvert fald hvis man skal tage salens tavshed for pålydende. For ganske vist var tilhørerne blevet bedt om pænt at vente med spørgsmål, til efter oplægget var færdigt. Men den slags opfordringer vinder som bekendt kun gehør, hvis oplægget falder i nogenlunde god jord.

Voldanlæg vil kunne tage ekstreme vandmængder
Som noget nyt kom det frem, at når både det igangværende voldarbejde ved Godsparken samt den kommende vold bag S-banen står færdig, vil de tilsammen kunne rumme de vandmængder, som sidste år oversvømmede områderne de nærliggende kvarterer (og altså ikke kun formindske skaderne, sådan som det tidligere har været fremme).

Birgit Paludans gennemgang blev suppleret af kortere indsalg ved bl.a. ingeniør Ole Storm, formanden for teknik- og miljøudvalget Henrik Gliese Pedersen samt forsyningschef Knud Edinger.

Med kommunen på ristetur
Sidstnævnte stod for et af aftenens mere underholdende indslag, da han forklarede, hvordan Forsyningsvirksomhedens ugentlige "ristetur" fangede mange af de tilstoppede rørindløb, der ellers ville få lov at blokere for vandets udløb. Hertil bemærkede borgere fra flere dele af kommunen, at selv om de da havde bemærket de mange ting, kommunen havde gang i, så ville de nu alligevel gerne ville med på en ristetur eller to. For de ville nemlig let kunne fremvise adskillige tilstoppede rørledninger og delvist blokerede å-løb i netop deres lokalområder.

Hertil havde kommunens repræsentanter ikke stort andet valg end at erkende, at der vist stadig var plads til flere stop på "risteturene". Ligesom det blev påpeget, at man som borger var mere end velkommen til at sende en mail til teknik@greve.dk, hvis man så kampesten eller avisbundter i åen på den daglige hundeluftetur.

Landsbyerne bliver ikke glemt
Desuden bemærkede borgere fra navnlig landsbyerne, at de var bekymrede for at blive overset til fordel for de mere højtprofilerede områder i Hundige og Greve Midt. Men der er ingen grund til bekymring, sagde Birgit Paludan.

For eftersom kommunens planlægningsindsats retter sig mod at kortlægge alle sårbare områder og forberede kommunen som helhed på klimaændringer, ville turen også komme til områderne udenfor villakvartererne.

Udsigt til højere vandafledningsafgift
Henrik Gliese Pedersen kunne oplyse, at Miljø- og Teknikudvalget i dag - den 3. juni - indstiller, om vandafledningsafgiften skal holdes på de nuværende 16,30 kroner pr. kubikmeter eller sættes op til henholdsvis 21 eller 25 kroner (hvilket er nødvendigt for at klimasikre hele kommunen indenfor en overskuelig årrække).

De tilstedeværende byrådsmedlemmer var ikke meget for at tone rent flag med hensyn til, hvad de selv ville kaste deres stemmer bag. Men de antydede dog - stærkt sekunderet af borgmester Hans Barlach - at der ville blive tale om substantielle forhøjelser. Hvilket flere af de tilstedeværende borgere bifaldt.

Men det burde vi altså være en smule klogere på onsdag morgen.

Opdatering: Miljø- og Teknikudvalget anbefaler takststigning
Onsdag morgen var Henrik Gliese Pedersen så venlig at briefe Vand i Greve om, at udvalget endte med at anbefale Byrådet en stigning i vandafledningsafgiften til 25 kroner pr. kubikmeter. Hvilket alt andet lige gør det sandsynligt, at stigningen faktisk finder sted, omend det jo naturligvis lige skal vedtages af byrådet først.

Stiger afgiften som anbefalet, forventes hele kommunen at kunne være klimasikret om 12-15 år. Det skal forstås således, at en "klimasikret" kommune vil være indrettet til at håndtere de vandstandsstigninger og mere intensive nedbørsmængder, som kan forventes jvf. de gældende forudsigelser fra FNs klimapanel.

Greve Kommune ventes således at blive en af de allerførste klimasikrede kommuner i landet, og det kan vi - fra Vand i Greves side - jo kun glæde os over.

/Michael C. Svendsen

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Tak for et kort referat fra gårdsdagen møde.
Det er dog irriterende, at høre om de såkaldte risteinspektioner, idet det burde have været struktureret for mange år siden med en vedligeholdelsesplan hvor alt blev krydset af efter endt kontrol.
Det hele er altså tilsyneladende stadig baseret på tilfældigheder.
Hvis forsyningsafdelingen behøver hjælp vil jeg da gerne opstille et vedligeholdelsesskema, mod betaling , således, at alt kan blive kontrolleret systematisk.
Mvh
K. Hasse Nielsen